Det sista som man man sade till mig innan han gick ut genom dörren den där olycksaliga dagen som han senare fick sitt hjärtstopp (och påföljande hjärnskador), var att han älskar mig. Jag som låg i sängen svarade med att tala om för honom att jag älskar honom också. Det var och är fortfarande någonting som vi säger till varandra flera gånger varje dag. 

Det är naturligtvis så att vi med tiden glömmer stora delar av samtal som vi har haft med andra människor. Men då någon dör eller råkar ut för något riktigt allvarligt är min erfarenhet att man på något märkligt vis lyckas plocka fram ett mycket detaljerat minne av hur den sista interaktionen med den drabbade har sett ut. Man minns med en mycket stor precision både den verbala och ickeverbala kommunikationen. Just detta minne bär man sedan med sig genom hela livet, och det bleknar inte i samma takt som hågkomsten av andra upplevelser. Det är och förblir jämförelsevis mycket starkt i relation till andra minnesbilder. 

Tyvärr kan emellertid denna sista interaktion ibland leda till en stor smärta senare i livet. Kanske ångrar man något man uttryckte i vredesmod, eller så ångrar man det som man inte sade men som man ville ha sagt. 

Min mamma och jag brukade alltid avsluta våra telefonsamtal med att säga att vi älskar varandra. Med tiden har mina minnen av många av våra samtal bleknat, men det sista kommer jag ihåg med en mycket stor exakthet, fastän det är över femton år sedan vi talades vid för sista gången. Jag var då väldigt ung, och trots att min mamma var sjuk hade jag ingen tanke på att hon skulle dö. Hon berättade att hon stod och skalade potatis när jag ringde och hon verkligen såg fram emot sommaren. Av någon konstig anledning avslutade vi emellertid inte just detta sista samtal med att klä vår kärlek i ord. Några dagar senare var hon nedsövd, och jag befann mig i Bangkok. Jag ringde till sjukhuset och bad min syster att lägga telefonluren vid mammas öra, och jag sade det som jag ville säga till henne. Några timmar senare blev min hon en ängel i Guds himmelrike. 

Man ångrar inte bara sådant som man har gjort i livet, utan också det som aldrig blev av. Jag vet i mitt hjärta att min mamma och jag älskade varandra. Vi uttryckte det så många gånger och det visades också så ofta genom våra handlingar gentemot varandra. Men om jag fick vända tillbaka till förfluten tid tiden och göra om en enda sak i mitt liv, skulle det vara att avsluta vårt sista samtal med att säga ”Jag älskar dig”. 

regrets sign

Sjukdom och död kan komma med en hastighet som är mentalt ofattbar. En människa som är fullt frisk kan på ett ögonblick lämna jorden eller få sådana men som gör att det inte går att kommunicera det man vill ha sagt. Så om du vill visa någon din kärlek, be om förlåtelse eller göra det du drömt om: gör det NU om du kan. Tiden för att handla är precis just nu. Framtiden vet vi ingenting om. 

2 kommentarer

 1. Kära MyLady, när jag läser Ditt inlägg så förbluffas jag över hur lika vi kan tänka. Jag känner också en stor oro för att jag kanske inte har sagt det jag borde ha sagt till olika personer i min omgivning. Jag tog aldrig avsked av mina föräldrar även om jag, naturligtvis, var med på begravningarna. Om min relation till föräldrar och syskon finns nog mycket att säga men jag är ändå ledsen för att jag inte var där på slutet. Var det mina känslor som gjorde att jag inte var där? Troligtvis. Ångrar jag detta idag? Det gör jag.

  Nu när jag själv är sjuk i min cancer och då jag vet utgången så funderar jag ofta över detta och behovet av att få göra avslut. Hade besök av en tidigare käresta, Johanna. Vi kom fram till att det var mer än 35 år sedan vi sågs. Vad har hänt med tiden! Kändes så befriande att få tala med henne. Ställa frågor som jag borde ha ställt för 35 år sedan. Johanna är en underbar person och jag är så glad att jag fick träffa henne igen.

  Det finns många personer där ute som jag borde ha talat med. Är det för sent? Vet inte, tror inte.

  Men Din konklusion: gör det NU om du kan. Tiden för att handla är precis just nu. Framtiden vet vi ingenting om.  

  Det Du säger är så rätt och så riktigt. Tack snälla för att Du tog upp detta. Jag vill ha avslut i alla mina relationer till andra människor, goda såväl onda. Du är så stark och klok MyLady. Så glad för att vara Din vän och jag ser fram mot att få träffa Dig

  Gillad av 1 person

  1. Tack fina du för din kommentar som jag blev så glad för. Jag ska svara lite mer utförligt på den bara jag mår lite bättre. Det är väldigt svårt just nu. Kram min vän!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s