Red hearts on the wooden background.

Jag upplever att det bara finns bara två personer i mitt liv som har älskat mig villkorslöst, och som har stått vid min sida oavsett hur jag har betett mig då jag har mått dåligt. Dessa är min man och min syster. 

Redan som barn stod jag och min syster varandra väldigt nära. Vi var också så lika till utseendet att många misstog oss för att vara tvillingar. Jag minns vårt förhållande under vår barndom som otroligt varmt, och upplevelserna med henne är mina allra käraste minnen som jag har från denna tid. 

Min syster var min bästa lekkamrat, och vi hade genom hela vår uppväxt så otroligt roligt tillsammans. Vi har båda två begåvats med en mycket speciell humor, som ingen annan riktigt tycks förstå. Vår mamma och pappa hade också båda en stor portion humor och det är som om min syster och jag fick ärva en kombination av deras ”humorgener” upphöjt i kubik. Vår fantasi var det heller aldrig någon hejd på, och vi hittade på så mycket upptåg i vår barndom som jag än idag ofta skrattar åt.

Jag minns ju min egen barndom som mycket svår, men min syster räddade genom sitt sätt att vara faktiskt redan livet på mig då. Hon var ljuset i en för mig mycket lång och svår mardröm. 

Jag förlorade på sätt och vis mina föräldrar mycket tidigt, då jag blev placerad i fosterhem. Men jag förlorade aldrig min syster, även om vi hade mindre kontakt under en period. Sedan gick min stackars lilla mamma bort i sjukdom, och vår pappa saknar tyvärr förmågan att bry sig om oss på grund av sina problem. Så det blev min syster och jag mot världen. 

En gång då jag var ca 20 var jag tvungen att tillbringa en jul på ett behandlingshem på grund av att jag under en längre tid hade lidit mycket allvarliga ätstörningar. Då kom min syster upp och firade julen tillsammans med mig. Varken mamma eller pappa var där, det var bara vi två. Det är den finaste julklapp som jag någonsin har fått! 

Under hela mitt vuxna liv har jag lidit av min psykiska ohälsa, och också haft stora problem med att få hjälp från vården. Då har min syster alltid funnits där och räddat mig. Hon har rest upp till mig och besökt mig, varit med på läkarsamtal, ringt telefonsamtal och sett till att jag har fått hjälp. Ibland har hon i kontakten med vården också använt sig av sin yrkesroll, och som jurist sett till att lagar och föreskrifter faktiskt följs. 

Idag är min syster den allra finaste människa som man kan tänka sig. Hon är god, empatisk, ödmjuk, söt och har en moralisk kompass som är enastående. Jag önskar så att vår mamma kunde se henne från sin himmel, för hon skulle vara så oerhört stolt!! 

Nu har min älskade lillasyster nyligen själv blivit en mamma, och jag vet att hon är en helt fantastisk mor. Och JAG har fått bli gudmor till hennes underbara lilla dotter. Jag med mina psykiska problem har fått äran och förtroendet att hjälpa till med att ta hand om det finaste som min syster och hennes man har. Det är verkligen ÄKTA syskonkärlek.

Varken min syster eller jag vet vad som kommer att hända oss i livet. Vi vet bara att vi alltid kommer hjälpa varandra genom de svårigheter som vi möter. Och jag kommer att som gudmor göra allt för att hjälpa hennes lilla dotter och ta mig igenom mina mörka perioder för att kunna göra det. 

Jag tänker så ofta ofta att jag önskar att jag hade kunnat göra mer för att visa min tacksamhet och kärlek gentemot min syster. Jag har haft otur med så väldigt mycket i livet, men jag fick den bästa syster som finns. Utan henne hade jag inte funnits idag, och de fina minnen som hon har gett mig väger ensamma upp allt elände som jag har upplevt. 

Jag älskar dig oändligt mycket allra käraste lilla syster!!

19 kommentarer

 1. Du har en så fin syster. Tror Ni är ganska lika varandra, lika omtänksamma, så mycket kärlek. Tror också att Du har en mäkta fin man som är just för Dig. Att få bli Gudmor, en ära och en viktig uppgift. Så viktigt att barnen får person att relatera till, känna gemenskap.

  Du har mycket kraft och engagemang inom Dig, ta fram den när Du känner det är rätt. Tror på Dig även om jag kan vara en strulputt själv. Ha en fin lördag och söndag. Twitter kram från Johan

  Gillad av 1 person

  1. Hej Johan! Stort tack för dina fina ord som betyder mycket för mig då jag vet att också du har ett stort hjärta!
   Ja, det här med att få bli gudmor är verkligen en mycket stor ära och jag är så otroligt tacksam. Min lilla systerdotter är så söt och jag vill så gärna göra gott för både henne och hennes föräldrar. Tyvärr har jag inte kunnat vara hos dem så mycket som jag hade velat på grund av det här med min man. Men jag hoppas att det blir ändring på det snart. När jag är riktigt ledsen tittar jag på de kort som jag har av min systerdotter och då känns allting mycket bättre igen. Hoppas att du har en fin alla hjärtans dag! Kram

   Gilla

  1. Stort tack för dina att du läste inlägget och för dina fina ord! Jag är verkligen så otroligt tacksam för din stöttning. Hoppas att du och din man har en fin alla hjärtans dag! Kram

   Gilla

  1. Ja, vår humor är av det slag att vi skrattar något alldeles fruktansvärt åt dolda kameran (MYCKET mer än vad som är normalt). När min syster och jag var små hittade vi på våra egna hyss bara för att se hur folk skulle reagera. Oj, som vi skrattade åt dessa, och det gör vi än idag. Det är verkligen tur att vi har denna humor för det gör ändå livet lättare att leva. Stor kram

   Gilla

 2. Älskade syster! Önskar jag var lika duktig som du på att uttrycka mig med ord. Det är jag tyvärr inte, men jag vill att du ska vera att den syskonkärlek vi har är ömsesidig! Jag vet inte vad jag skulle ta mig till utan dig! Jag blir alldeles varm av att läsa allt det fina du skriver om mig och hur du beskriver allt det som jag också känner gentemot dig. Jag är så stolt över att få vara din syster och jag älskar dig så oerhört mycket. Jag älskar vår humor och att skratta tillsammans med dig. Jag önskar att du känner hur mycket du betyder från mig. Bättre syster än du finns inte!

  Gillad av 1 person

  1. Åh, så glad jag blir av att läsa dina fina ord!! <3<3<3<3 Jag älskar dig så enormt mycket och är så stolt över att då vara din syster också. Det finns ingen bättre syster än just du!! Vi måste träffas snart så att vi kan skratta så där som bara vi kan. Puss!

   Gilla

   1. Underbart se och läsa om syskonkärlek. Blir avundsjuk, har själv fyra syskon och kan säga att iallafall så hatar vi inte varandra. Ledsen för att det var länge sedan jag skrev till dig. Jag har ingen ursäkt för detta mer än att jag inte mått bra, strul med läkare, ”Twitter vän” som sårat mig. Tycker också att min medicin inte fungerar som den ska, tyvärr.

    Hur går dagarna för dig? Jag har haft korttidsfrånvaro då jag varit så deppad. Har du några tips som kan få en att må bättre. Är så rädd göra något dumt.

    Hoppas, trots mitt gnäll, att du har en bra söndag.

    Kram Johan

    Gilla

   2. Hej Johan! Ja, när det gäller min syster har jag verkligen haft en underbar tur som är få förunnade att uppleva. Jag vet flera som på grund av osämja inte har någon kontakt alls med sina syskon (som t ex min pappa och hans syskon).

    Tråkigt att höra att du har det så svårt!! Jag har full förståelse för att du inte har orkat skriva – det orkar inte jag heller när jag inte mår bra. Finns det någon möjlighet för dig att byta medicin eller är det den enda som kan komma ifråga?

    Gör inte något dumt fina du!! Du är så värdefull!! Vi känner ju inte varandra så väl, men att kunna skriva till dig här och på Twitter betyder jättemycket för mig. Jag tycker inte alls att du gnäller utan att du beskriver hur saker och ting är för dig just nu.

    När jag mår dåligt brukar jag att försöka att glömma bort mig själv genom att gå in i en annan värld i form av böcker, tv, sociala nätverk eller spel på surfplattan. Jag tar helt enkelt en paus ifrån mig själv. Naturligtvis blir det mycket svårare om du har ont, och jag önskar verkligen att smärtlindringen ska fungera!!

    Ibland när jag mår dåligt brukar jag också skriva ner precis hur jag känner, vilket gör att jag har lättare att släppa det sedan. En annan bra strategi kan vara att försöka att ta sig ut ur hemmet. Kanske ta en fika med någon på stan eller om det inte finns möjlighet till det själv sätta sig på ett café med en tidning eller mobilen.

    Att vara ute i solen är ju också bra för humöret, men det är ju inte så lätt denna årstid. Motion är också bra.

    Det brukar också hjälpa med att tala i telefonen med någon eller att lyssna på musik. Dessutom brukar husdjur också hjälpa mig att må bättre (vi har en katt). Ibland brukar jag också sätta mig i bilen och köra runt samtidigt som jag lyssnar på musik som jag tycker om.

    För mig är det så att jag, då jag blir deprimerad, känner för att isolera mig. Det viktiga att tänka på i dessa lägen är att handla tvärtemot denna känsla. För man mår inte bättre genom att isolera sig. Det blir istället sämre.

    Hoppas att något av detta kan hjälpa dig!!

    Stor kram

    Gilla

 3. Hej, ska nu gå ut. Jag måste. Går oftare till Apoteket än till mataffären är jag rädd. Ska hämta medicin, depressionsmedel, för nätterna. Kram. Hoppas Du framgent vill fortsätta pra med mig.

  Gilla

  1. Hej Johan!

   Hoppas att medicinen mot depressionen fungerar!! Tänk på att man kan må sämre av denna i början innan dosen är stabil och den har börjat hjälpa som den ska. Men bara du får rätt medicin och dos så kommer det att kännas bättre (trots att det känns omöjligt att tro på när man mår som sämst).

   Klart att jag vill fortsätta att skriva till dig!! 🙂

   Kram

   Gilla

 4. My dearest lady. Hur jag än gör så känns dina ord så naturliga, så nära att jag själv skulle ha sagt: Ni måste känt varandra länge…. Kanske i ett tidigare liv. Är en så konstig känsla, känner mig inte rädd eller så. Har samma känsla som när jag träffar på folk från tiden till sjöss (sjuttiotalet mest), kamratskap, tillit och förtroende, trygghet.

  Jag skrev att jag inte skriver, det är sant. Men jag pratar på twitter. Ett sätt för mig att vara ute, att umgås med olika människor. Tror jag inte har någon tidigare känd vän i eller på detta forum förutom……. hon som blockerade mig (igen). Lång historia som gjorde att jag rasade i hop.

  Tack för att Du finns. Förstå mig rätt när jag säger så och jag menar varje stavelse av det. Dina goda råd som delat med dig till mig tar jag emot med tacksamhet.

  Rörigt, det är väl ordet som bäst sammanfattar min tillvaro just nu.

  Rörigt med mina läkare, ingen som vill utnämna sig till att vara ansvarig för röran. Ska vara Onkologen som ska vara den utvalde men så f-n heller att den gör något i den riktningen.

  Rörigt på jobbet inför vår omorganisering, svårt ta till sig. Denna ska vara klar 2021. Går i pension 2020, ja Du förstår. En massa delmål som ska uppfyllas, oändliga planeringar….

  Rörigt då jag inte vet hur jag kan göra för att få kontakt igen med min tidigare vän. Hon har sårat mig så, hon tog kontakt tre gånger och tre gånger stängde hon dörren. Hon har en plats i mitt hjärta, men har aldrig lämnat förklaring till sitt beteende. En förklaring är allt jag önskar, sen är jag OK igen.

  Rörigt med min livsresa. Ska lämna blodprov den 7 mars och träffa doktorn den 10 mars. Får då besked om jag kan fortsätta med hormonbehandling och den längre resan eller om jag ska ha annan medicin för den kortare resan.

  Rörigt med urologen om min libido, vi är inte överens om mina behov.

  Har möten med psykolog som tillslut kanske inser att jag är galen.

  Att förlösa min depression i denna röran blir inte lätt. Fick just ett samtal med mitt ex. Annika. Samtalade om ditten och datten. Hon vill också ha ordning på sitt liv. Vill träffa en ny man

  Det är ingen dans på rosor, eller hur. Är så tacksam för Dina råd, ger mig möjlighet att ändra fokus, få en paus i den röra av ”dåliga” tankar som är runt mig. Så skönt att Du har Din fina syster. Victoria kommer att bo hos mig i sommar då hon börjar sin praktikperiod som pågår i ett år. Då får jag sällskap en tid, blir fint.

  Nu dags ta min medicin, hoppas på få sova fint i natt.

  Detta blev en lång utläggning om mig. Lovar försöka bli bättre på att svara. Ta hand om Dig så hörs vi av snart. Kram till Dig My Lady.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Johan! Ja, sociala nätverk är verkligen ett sätt att umgås med andra. Tråkigt att höra att du har blivit sårad av någon på Twitter. Hoppas att det ordnar sig!!
   Relationer är svårt, men som du skriver så är det lättare att gå vidare om man får en förklaring.
   Ja, det låter verkligen som om du har en både rörig och svår tillvaro just nu!! Jag ska hålla tummarna för dig både den 7:e och 10:e mars.
   Varje dag som nu går är ett steg närmare sommaren och den tid då Victoria bor hos dig.
   Stort tack för dina fina ord om mig och för att du berättar hur du har det! Kram från din vän

   Gilla

 5. My Lady, tack för att Du finns. Har en besvärlig dag i dag. Blev väckt av telefonen vid 8 tiden och då var det mitt ex. som vile diskutera sin firma. Hon tyckte jag lät oengagerad så hon la på.

  Kom upp i alla fall, ser att det är ett underbart väder där ute, förberedde mig i tanken om att gå ut men så plötsligt brister det. Har gråtit hejdlöst i ett par timmar. Vet inte varför, kanske är slutkörd efter den sista arbetsveckan.

  Allt känns så hopplöst. Det känns som jag får be om min existens, får böna och be om smärtstillande, är så osäker på de medel som jag tar för depressionen, känner ingen effekt. För min cancer får jag inget utöver de hormonsprutor som jag får injekterats var tredje månad.

  Får igen för mig att det bara är en transportsträcka mot det som komma skall. Det är väl oron och ångesten inför provtagning och läkarkontakter som är i antågande.

  På tisdag så blir det roligt, hoppas jag. En tidigare bekant från min tid till sjöss kommer och hälsar på. Johanna kommer från Göteborg, skall gå en kortkurs i Stockholm ett par dagar och vi har kommit överens om att hon kan bo hos mig. Får också besök av Monica som också var med dessa år till sjöss. Ska bli så trevligt få tala om flydda tider.

  På fredag så blir det teater med Bob Hansson. Har bara läst om honom tidigare och lyssnat på hans inlägg i Radio P1, tankar för dagen. Han har mycket intressant att förmedla, ser fram mot det. Han har kanske ord i rättan tid för mig. Johanna ska följa med.

  Längtar så efter Victoria, hoppas få träffa henne till Påsk. Sedan är det inte långt till hon kommer och vistas hos mig en tid.

  Har nu samlat mig, att ett tangentbord kan ha en sådan påverkan eller så är det för att jag skriver till Dig, fina vän.

  Hur har det gått för Er, är mannen hemma hos Dig? Hoppas Ni har det bra nu i vårkylan. Allt blir ljusare och ljusare, man kan nästan ta på våren. Ett för mig säkert vårtecken är Wasaloppet som går nästa söndag och så Bandyfinalen. Sen är vintersportsäsongen över, äntligen.

  Vet inte hur långt jag kan planera som Du förstår. Men hoppas på en skön sommar, förra sommaren blev det inget bra badväder och jag älskar vara i havet, få flyta omkring och känna mig fri. Känna solen värma.

  Ska ta en härlig dusch och göra ett försök komma ut i det fina vädret. Ta hand om Er, glad för att Du finns.

  Vår kramar//Johan

  Gillad av 1 person

  1. Hej Johan! Det gör mig ont att du har det så svårt, men jag blir glad av att höra att det finns fina och ljusa saker att se fram emot också!!
   Jag har full förståelse för att du inte orkar diskutera firman just nu, och jag hoppas att ditt ex förstår det också. De reaktioner som du beskriver är fullt begripliga för mig, och du ska inte känna att de är konstiga eller onormala på något sätt. Naturligtvis är det svårt att uppleva att det brister och att man gråter, men det är viktigt att kunna ”släppa ut” sina känslor. Det har brustit för mig också, och ibland har jag har gråtit väldigt länge. Fast efteråt brukar det kännas bättre. Men bli inte rädd om det händer igen, eftersom det kan behöva gråtas mer. Glöm inte att detta INTE gör att du tappar kontrollen över dina handlingar, även om du upplever att du inte kan kontrollera din sorg. Och du håller inte på att bli tokig.
   Hur länge har du ätit medicinerna mot depressionen? Det kan ta flera veckor innan man blir stabil. När jag har ändrat min dosering har jag också gråtit väldigt mycket.
   Jag ska verkligen hålla tummarna för att det går bra på provtagning och läkarbesök!!

   Åh, så roligt det blir för dig på tisdag! 🙂 Det låter toppen med fredagen också tycker jag.
   Hoppas också att du får träffa Victoria till påsk. Att umgås med släkt och vänner är ovärderligt när man har det svårt.

   Här går det sådär. Min man är hemma, och igår tog vi vara på det vackra vädret genom att åka en biltur och äta glass. Men på kvällen ramlade han och då jag fick inte upp honom fick jag ringa på trygghetslarmet. På natten hade jag mardrömmar om att han ramlade.
   Vi planerar inte långt här heller, men ser liksom du ändå fram emot vår och sommar. Hav och sol är härligt!

   Jag är också glad för att du finns! Glöm inte: du är inte ensam!
   Kram

   Gilla

   1. Tack fina Du, så bra att Du kan ta hand om Din man. Förstår hur kämpigt och oroligt det kan vara för Dig men Du är stark. Så tragiskt se nära och kära ha så svårt men tänk på dom fina dagarna, de dagar som ger solsken till Ditt sinne.

    Har hållit på med medicineringen sedan förra året. Fick senast Amitriptylin innan jul som jag ska trappa upp enligt läkaren. Förstår att det kan ta tid men det är så jobbigt.

    Har också lyckats ställa till det över helgen och inte räknat in hur mycket smärtstillande jag har kvar. Har missat beställa och får ringa in det första jag gör på måndag. Ringa till Smärtkliniken som behandlar mig minst sagt styvmoderligt, känns inget vidare.

    Tack för det Du skriver om gråt. Du har rätt men jag gråter mer och mer. På jobbet är det som jag spelar teater, försöker vara stark men det är där jag också hämtar mitt syre. Vågar inte tänka på när jag inte kommer kunna jobba längre.

    Att tappa greppet. Har till min terapeut berättat vad som hänt tidigare, bl.a. i höstas. Vi är båda oroliga för att det kan låsa sig igen i mitt huvud. Hon skulle ta kontakt med en annan läkare om detta men jag har inget hört ännu. Vi träffades förra veckan, vet inte hur lång tid det kan ta.

    Ja, jag berättar mer och mer för Dig. Hoppas Du inte tar illa upp och Du ska inte vara orolig för mig. Ta hand om Dig.

    Kram.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s