Secret File

En stor svårighet för mig som patient, har varit att försöka att få ut min journal. Jag har frågat om det vid några tillfällen. En gång gick jag till den psykiatriska akutmottagningen och gjorde en förfrågan. Det svar som jag då omedelbart fick (av en mentalskötare eller sjuksköterska), utan att någon ens hade slagit upp mig, var att det inte går. Jag fick ingen motivering alls, utan enbart detta faktum redovisat. Jag blev verkligen förtvivlad eftersom jag var inne i en mycket stabil period, och ville använda journalen som hjälp för att friska upp mitt eget minne så att jag kunde skriva min bok. 

När jag kom hem igen ringde jag till min syster som är jurist. Hon berättade då för mig om de rättigheter som jag har. Några dagar senare gick jag därför tillbaka till akutmottagningen och begärde ut journalen igen, och sade också att jag har konsulterat en jurist som menar att jag som patient har rätt att begära ut den och att jag åtminstone ska kunna få ett beslut gällande min förfrågan. Jag begärde vid detta tillfälle ut hela journalen. Till sist fick jag ut några sidor ur den, men ingen motivering till varför jag inte fick ut den resterande delen, trots att jag hade sagt att jag ville ha ett skriftligt beslut. 

En gång lämnade jag in en skriftlig förfrågan om att få ut journalen till en läkare inom slutenvården. Eftersom jag inte fick något svar på min begäran, ringde jag till min syster igen. Hon pratade med vårdavdelningen där jag vistades, och till slut visade det sig att avdelningen hade slarvat bort min lapp.

Jag har tyvärr varit med om en för mig extremt traumatisk upplevelse (som bryter mot ett stort antal etiska riktlinjer) inom slutenvården. Det som är värst för mig är att veta att den som utsatte mig för detta har skrivit i min journal, och att jag aldrig har fått veta vad som skrivits om mig i relation till denna händelse. Det är ytterligare en anledning till att jag aldrig mer vill söka inom slutenvården.

2 kommentarer

 1. Jag försökte oxå få ut min journal och fick liknande svar som ditt. De anteckningar som skrevs när jag låg inne lämnades inte ut. Bara en utskrivningskrivningsjournal som skickades till min företagshälsovård som jag gick hos för tillfället.
  Jag blev snopen då man alltid hört att man kan få ut/har rätt till att få ut journaler?! Men orkade inte bestrida det då. Detta var inom en akutpsykvårdsavd. och ej slutenvård (är lite osäker på vad som skiljer dem åt men).
  Om vi legat på en avd med Somatisk vård undrar om vi skulle få för svar då?
  Var som du intresserad av vad de skrivit, speciellt de som man inte klarade av att fungera ihop med, kram

  Gillad av 1 person

  1. Hej Anki! Tänk att du också har råkat ut för detta. Jag har en väninna som har gjort det också. Det är ju inte klokt!! Jag tänkte liksom du att jag inte orkade bestrida eller bråka om detta just då. Och jag tror att många tänker så, eftersom detta får fortsätta. Glappet mellan de rättigheter som vi patienter har i teorin, är så enormt stort i förhållande till hur man behandlas och bemöts i praktiken. Reglerna följs inte vilket verkligen är förfärligt!! Jag tror ju att det ser mycket annorlunda ut i den somatiska vården. Åtminstone hoppas jag det!! Psykiatrin fungerar så dåligt här, så jag har tänkt på att flytta enbart för den sakens skull. Men det går ju inte när min man är så dålig. Stort TACK för att du läser bloggen, och för din kommentar. Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s