Titanic and Iceberg

Det känns som om min man och jag har stigit ombord på Titanic. Varje kväll när vi ska sova, undrar jag om vi båda verkligen kommer att vakna upp till en morgondag. Min man var med om ett mycket långt hjärtstopp i våras, och gick därmed från att vara synnerligen välfungerande samt intelligent till att behöva väldigt mycket hjälp. Nu innehåller vårt liv dagliga besök av hemtjänst, ett bostadsanpassat hus inklusive spisvakt och till och med ett cykellås på grinden vid trappan. 

Nedanstående stycken skrev jag till min man när han låg på sjukhuset:

” Nu ligger du i din säng, och jag sitter på en stol bredvid dig och lyssnar till de djupa andetag som du tar då du sover. Jag önskar att du i dina drömmar kan röra dig precis som du vill, i huset och i trädgården intill vårt hus, i Sverige och i världen. Att du åker bil, flyg och tåg, men framför allt det som du älskar allra mest: båt. Jag önskar att du då hör havet brusa och känner vinden gripa tag i mastens segel, samtidigt som solen värmer ditt ansikte. Jag önskar att drömmen för dig vidare till Thailand, där du njuter av att bada och rida på elefanter under tiden som du ser fram emot ytterligare resmål. Jag önskar att du drömmer om att du går och påtar i vår trädgård, du vet den där tiden på året då den är som allra vackrast. 

Men mest av allt önskar jag att dina drömmar ska bli till verklighet, och att tiden inte är slut. Trots att vi båda två är trötta nu, så fortsätter vi att kämpa. Och vi gör det för varandra. För jag vet att jag alltid finns med dig i dina drömmar, liksom du alltid står vid min sida i mina.” 

Det är nu några månader sedan jag skrev dessa ord, och idag vet vi att min mans prognos är katastrofal. Vi är utan tvekan på väg mot botten båda två, och allt vi har är en livbåt till mig. Jag skulle kunna rädda mig själv genom att placera honom på ett boende. Men jag kan inte göra det. Min man är min själsfrände, mitt liv och mitt ALLT. Men när jag tänker på allt som vi har gjort tillsammans och vår nu fleråriga resa genom livet, känns det åtminstone som om vi sjunker med flaggan  i topp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s